Concertfotografie

Spannend! Het is de avond dat je gaat optreden, er zijn al veel mensen aanwezig. Dit wordt een geweldige avond voor zowel de bezoekers als voor de band of orkest dat gaat optreden….

De organisatie die jou met je band of het orkest hebben geboekt verzorgt de fotograaf. Je hoopt natuurlijk dat ze een fotograaf geregeld hebben die er een klein beetje verstand van heeft om jou op het juiste moment te fotograferen en niet de hele tijd voor aan staat om close-ups van je schoenen te maken….Tja, elk concert is anders. De foto’s moeten goed worden, er is geen 2e kans.

Dit is wat je noemt een klassiek geval van geen win-win situatie maar een situatie met slechts 3 verliezers:

  • De organisatie, die de fotograaf heeft ingehuurd. Deze heeft geen topfoto’s om achteraf te kunnen publiceren.
  • Het orkest of de band, want deze ziet de fotograaf steeds een beetje vooraan hangen, dat wekt irritatie..
  • De fotograaf, deze zal geen plezier beleven aan het fotograferen tijdens het concert.

Omdat ik al ruime ervaring heb met theaterfotografie en al diverse keren concerten heb gefotografeerd kan ik je vertellen hoe ik dit aanpak.

Mijn aanpak

Voordat het concert begint verken ik de zaal. Ik kijk hoe de zaal ‘in elkaar steekt’, waar zijn de beste overzichtspunten, waar kan ik gemakkelijk van de ene kant van de zaal naar de andere kant van de zaal komen. Vooraf maak ik kennis met de lichttechnici, en vraag (net als bij fotograferen in theater) of er een moment met het juiste licht is, zodat ik een mooie close-up kan maken van de band-, of orkestleden.

Tijdens het concert (anders dan met theaterfotografie) kijk ik ook naar het publiek. Zij zijn onderdeel van de avond en het concert. Ook van het publiek neem ik foto’s.

Net als met theaterfotografie merkt niemand iets van de aanwezigheid van mij als fotograaf. Ik hou rekening met de mensen die optreden en ga niet constant voor hun neus staan. Ik fotografeer hen juist ook van een afstand en daarom zoek ik voor aanvang van het concert de juiste standpunten. Ook hou ik beleefd rekening met het publiek. Ik loop hen niet in de weg maar wacht op het juiste moment en wat blijkt? Het publiek geeft mij juist de ruimte om een goede foto te maken, ze zijn juist geïnteresseerd!

Conclusie

Door mijn ervaring met moeilijk, wisselend licht, met veel mensen en als theater- en concertfotograaf weet ik op het juiste moment en op de juiste positie professionele foto’s te maken. Foto’s die direct bruikbaar zijn voor publicatie maar ook heel gaaf zijn om later nog eens te bekijken, als herinnering. Je hebt dan de zekerheid van goede professionele foto’s die direct bruikbaar zijn als promotiemateriaal.

Neem alvast eens een kijkje wat voor soort foto’s ik maak op de pagina met reportages.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met mij, ik vertel je graag meer over hoe ik concerten fotografeer!

Portfolio