De wereld is rond…

Vorige week vertelde ik in mijn blog over het fotograferen met de fisheye lens. Deze week vind ik het leuk om wat meer te vertellen over de lensballen die ik wel eens gebruik.

Ik heb iets met bollen

Tja, die bollen intrigeren me, het beeld dat je daardoor ziet is net even interessanter dan gewoon beeld…

De lensbal is gevaarlijk

Gevaarlijk? Hoezo dan?

Wanneer je op pad gaat met je lensbal moet je ook voorzichtig zijn. Nietsvermoedend leg je de lensbal in de zon en je gaat aan de gang met het maken van jouw topfoto… Pas op! Hier kan het lelijk mis gaan. De lensbal werkt als een brandglas, het concentreert de zonnestalen op 1 punt waardoor er brand kan ontstaan. Oef, voor je het weet steek je natuur of andere zaken in de fik… Oppassen dus!

Verder heeft het even geduurd voordat ik het kunstje van fotograferen met de lensbal onder de knie had. Het lukte me bijvoorbeeld niet om de camera in te stellen en de lensbal tegelijkertijd vast te houden… Dus moest er eigenlijk altijd iemand mee om de lensbal vast te houden… Dan moet dat ook nog iemand zijn die spierballen heeft. Waarom? Voor het maken van foto’s door de lensbal moet de lensbal op een bepaalde hoogte gehouden worden. Als je weet dat de lensbal best zwaar is en je hem vast – en stil – moet houden op een bepaalde hoogte dan is dat best nog wel een klusje.

Gelukkig is er een fijn hulpstukje uitgevonden; een vierkant stukje glas met een uitholling waar de lensbal perfect in past. Nu is het een kwestie van je lensbal op je opzetstukje neerzetten en je camera instellen en je bent klaar om je foto te maken.

Trouwens, voorzichtigheid is geboden met de lensbal. Zorg dat er geen krassen op de bal komen, deze zie je terug op al je foto’s. Ook is het fijn om de bal, voordat je de foto maakt, even schoon te vegen. Niet omdat je nou zo’n viespeuk bent maar om de vingerafdrukken te verwijderen. Ook deze kunnen de foto flink verstoren.

Ik heb het nu onder de knie, het is me gelukt om prachtige foto’s te maken met de lensbal. Ik laat je hieronder een voorbeeld zien.

 Wil je meer informatie over lensballen of foto’s gemaakt met de lensbal, neem dan vrijblijvend contact op met me. Ik help je graag verder. (www.maxpix.nl/contact)

Groetjes,

Marleen

%d bloggers liken dit: